3 měsíce na Novém Zélandu, aneb život v autě

Příroda, láska, hory, couchsurfing a JED. Tyto 4 věci vystihují můj pobyt na Novém Zélandu.

V prosinci vyběhly levné zpáteční letenky za 17 000 Kč na Zéland, přemýšlel jsem asi 5 minut a poté je koupil. Odlet 30. Prosince, návrat za 3 měsíce. Pecka! Od září se snažím nastavit svůj život při cestování tak, že 3 dny za týden pracuji a 4 cestuji.

Silvestr jsem strávil v Pekingu na letišti, naštěstí jsem potkal 2 fajn lidi, se kterými jsem si připil a pak šel spát do letadla. Probudil jsem se o pár hodin později na Zélandu. Letělo se tak 12 hodin a opravdu jsem si nemyslel že Zéland je tak daleko. :-D

První 4 dny jsem strávil u Douglase na Couchsurfingu, koupil jsem si auto, upravil u Peti Matušky v práci a pak jsem začal cestovat. Do cesty se mi připletla Zuzka, Češka, která pracuje pro českou firmu na Novém Zélandu, byla pro mě průvodkyní severní části severního ostrova.

 

Poté jsem cestoval asi týden sám, chodil po horách, kempoval, objevoval a pracoval.

Dalším z cílů na Zélandu bylo vyzkoušet si dobrovolničit, 4 hodiny denně práce za ubytování a stravu. Dostavil jsem se do fajn rodiny blízko města Taupo, kde jsem se staral o jejich zahradu. Byli milí, práce nenáročná a paní Jan skvěle vařila.

Sjet si řeku Whanhanui byla jedna z must have věcí na Zélandu, použil jsem svoje kouzlo videí, a tak jsem jel natáčet pro agenturu.

Při přejezdu ze severního ostrova na jižní jsem použil trajekt z Wellingtonu, tam jsem se potkal s kamarádem Honzou, kterého znám z Digisemestru. Bylo fajn pokecat o tamním marketu a vidět, kolik příležitostí tam je. Za celý pobyt jsem dostal jen 2 pokuty a z toho 2 byly přímo tam. Obě jsem zaplatil. :-D Na práci jsem tam využíval univerzitu, krásné prostředí, rychlý internet, všude samí mladí lidi. Pěkné město.

Na jižním ostrově jsem cestoval s Marijn, borec, který procestoval ve věku 27 let přes 90 zemí. Zajímavý to člověk. Většinu času jsme měli špatné počasí, tak to byla docela autoturistika.

Protože jsem na Zéland letěl sám, tak jsem si na FB skupinu backpackers new zealand dal post Travel mate wanted a ozvalo se mi dost lidí a já si vybral dalšího spolucestovatele. Tentokrát to byla Arielka, zpěvačka, designérka, umělkyně, no prostě všechno. Měli jsme skvělé počasí, dali jsme si nějaké treky a hodně jsme toho zažili. Při mém putování jsme objevil město Wanaka, asi nejkrásnější místo na žití, hory, jezero, vítr, fajn lidi. Tam jsem mimo jiné vydělal i své první peníze na Novém Zélandu prodejem piva. Více zde: http://blog.bouchal.cz/roys-peak-bar/

Předposlední týden jsem strávil v rodině v Ivercargillu, opravoval jsem plot, dělal na zahradě. A hodně jsem pracoval na svých věcech. Po týdnu jsem odjel do Cristchurch, prodal mé auto a jel se rozloučit s Ariel do Wellingtonu, měli jsme spolu pěkných pár dnů a já poté pokračoval na sever do Aucklandu, odkud mi letělo letadlo.

Je těžké vybrat nějaké top zážitky do tohoto článku, protože se toho dělo doopravdy hodně, od prodeje piv, přes ochutnávání živých škeblí až po rozchody.

Zélande, v říjnu se znovu uvidíme.

postcard_final

1 Comment

  1. Jana Leela napsal:

    To je skvělý! A tím Roys Peakem ses tady u nás ve Wanace proslavil ;). Klobouček!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *