Jak jsem stavěl campervan a pak s ním jel na Island

Myšlenka je jednoduchá, upravit auto v ČR přejed na Island a pak ho tam nechat aby se mi celý výlet zaplatil. Tak jsem s touhle myšlenkou šel na FB a tam jsem objevil pár nadšenců, kteří můj plán podpořili a předplatili si pronájem auta na Islandu. Za první hodinu nám přistálo přes 300 liků a 10 sdílení (na cestovatelské seznamce, kde hledáte parťáky na cesty). WOW!

Tak jsem do toho tedy šel. Začal jsem vybírat auto, původní adept byl Berlingo, nakonec díky bazos.cz jsem našel Citroen C8 s vysouvací střechou na kempování. Navíc u Frýdlu Místu, hodina cesty z domu. Zavolal jsem tam a po týdnu auto koupil. A tím to všechno začalo!

Jak vymyslet konstrukci na postel, aby mohli aspoň 4 lidé cestovat a pak aby se tam pohodlně vyspali? Tomu jsem obětoval několik dní výzkumu na Pinterestu, poté jsem dal několik řešení dohromady a vypadla mi má vlastní konstrukce.

Matrace jsem si nechal vyrobit na míru u strejdy Mirka Hrubého v Horní Moštěnici, tam mi doporučil pana stolaře Martina Ondrouška který mi dal cenné rady jak to správně udělat. Navíc má zlaté ruce, protože rošt mi i vyrobil.

S tátou jsme rošt namontovali do auta a vše fungovalo na milimetr přesně.

První týden auto léčilo u kamaráda v Opatovicích Tomáše Dostala, který ho dal do kupy, od rozvodů, přes brzdy až po opravu blinkrů. Oprava vyšla do 40 000 Kč. Což není ideální, ale jezdit s autem které nebrzí nebo nejede je nepohodlné. Foto nemám, tak aspoň můžete vidět co všechno jsme vyměnili. Při úpravě automobilu jsme nezapomněli zvýšení podvozku, Tomáš to vymyslel, děda to doupravil a poté zařídil výrobu. Auto je o 3,5 vyšší a mělo by dobře sedět na Islandských cestách.

cof

Vše mělo časově probíhat podle plánu, ale z Elspeedo mně zavolali že paraglidingovy kurz se přesouvá k Římu do Itálie namísto Beskyd. Tak jsem to vzal pozitivně že si aspon vyzkoušeím své auto zda je mechanicky v pořádku. Auto ujelo 3000 km bez menšího problému, ani litr oleje, vše funguje.

Nejnáročnější část byla asi stavba kuchyňky, desky mi nařezal pan stolař, ale bohužel jsem se o 1 cm cabl, tak se mi kuchyň do auta nevlezla. Nakonec drobnými úpravami se vše povedlo a vypadá to jako by to mělo být tak jak to je.

Protože na Zélandu jsem používal vařič na cartridge, ty byly docela drahé tak jsem se rozhodl pro plynový bombový vařič. Při montáži jsem zjistil že dodaný ventil je vadný a 2 dny do odjezdu a auto není hotové. No a těsně před odjezdem ještě udělat povrchovou nano úpravu, o tu se postaral Víťa Lév z Ekocarwash v jeho rekorním čase. :-)

Při cestě na trajekt jsme vyzkoušeli jak se spí v Citroenu ve 3 chlapech . Všichni byli hodně spokojeni. Říkali že tak dobře se nevyspali posledních 14 dnů. I Pavlova appka potvrdila. :-D Bohužel jsem po cestě zjistil, že zadní pneumatiky jsou sjeté, 4000 km jsem jezdil na podhuštěných pneumatikách, měly tlak pouze 2.2 což je amatérská chyba, takže jsem se na Islandu pěkně prohnul. L Nebyla to ale chyba jen tlaku ale i zvýšeného automobilu o 3,5 cm.

Nyní jsem v trajektu z Dánska na Island, polovině lodi je špatně, jsou vysoké vlny a už se těším až budeme na pevnině.

Pokud se chystáš následující týdny na Island a nápad sdíleného auta se ti líbí, napiš mi email na petr@bouchal.cz a třeba si moje aut sám vyzkoušíš. J

 

Edit: Autem jsem po Islandu najel 1500 km naprosto bez problémů. J

Edit 2: projekt již nefunguje, ale umím Vám domluvit slevu u autopůjčovny na Islandu, Bluecar rental 5 %. Kdyžtak mi napište mail na petr[zavinac]bouchal.cz

 

2 Comments

  1. Hana Hejhalová napsal:

    Ahoj, tvůj nápad se mi moc líbí! Chtěla jsem se jen zeptat, jak to máš ošetřené pro případ nějaké poruchy (nejsme mechanici, abychom ho uměli případně opravit) anebo když bychom si ho chtěli půjčit, ale při vyjetí nebo cestou bychom zjistili, že s autem není něco v pořádku (třeba že by ho někdo vrátil nějak poškozené nebo nabourané a nepřiznal by se k tomu). Nebo se platí nějaké pojištění jako u klasických půjčoven? Předem díky za odpověď a ať se daří! Hanka H.

    • bouchal.cz@gmail.com napsal:

      Ahoj Hani,
      děkuji za komentář. :-) Je tam pojištění, které hradí odtah kdekoliv po ostrově, v případě havárky 5 % spoluúčast. Mechanické poruchy hradím, já to je riziko půjčování. Kdyby cokoliv piš na mail. :-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *