Umíme vyřešit bytovou krizi v Brně, Praze a vlastně v celé Evropě!

Ptáte se, jak? Přímo uprostřed města postavíme 10 000 bytových jednotek z kontejnerů. Ano, uprostřed města, a ano, deset tisíc.

Tento článek je určen primárně inovativním lidem, zastupitelům měst a investorům.

Ke kontejnerovému bydlení mě přivedla vlastní zkušenost s bytovou krizí. Když jsme se s mojí milou po roce žití v Salzburgu vrátili do Brna a hledali byt, nevěřili jsme vlastním očím. Nejen, že ceny nájmů v blízkosti centra začínaly na 17 tisících i s energiemi, ale navíc jsme nemohli najít vůbec žádnou slušnou 1+1 nebo 2+kk, která by za ty peníze stála.

Do začátku semestru jsme se rozhodli pro provizorní řešení v podobě vysokoškolských kolejí. Ty jsme v září vyměnili za karavan, na který jsme našetřili z peněz na nájem. V zimě jsme si pronajímali různé byty přes AirBnb a teď bydlíme na chalupě v osadě u Olomouce, a do Brna dojíždíme třikrát týdně.

Untitled design (1)

Studoval jsem v Brně a v rámci studijních pobytů navštívil desítky univerzit po celém světě. Žil jsem v USA, na Novém Zélandu, ve Slovinsku, Rakousku a v UK. Během cestování jsem si všiml jedné věci, téměř všechna univerzitní města se potýkají s nedostatkem bytů.

Jsem typickým příkladem absolventa univerzity, co by chtěl zůstat ve městě, ve kterém vystudoval. Mám tam kamarády a dobré pracovní příležitosti. Rád bych už ale nebydlel ve sdíleném bytě. Bohužel mi nic jiného nezbývá, protože byty 1+kk v Brně prostě nejsou, a pokud ano, tak stojí více než 10 tis. měcíčně, což je mimo mé finanční možnosti.

Průměrný plat absolventa univerzity se pohybuje kolem 20 tis. měsíčně. Ve chvíli, kdy má půlku dát za nájem, tak mu ta druhá vystačí jen tak tak. Na případné spoření nebo koupi vlastního bydlení nezbyde už vůbec nic.

S kamarády, kteří mají stejný problém jako já jsme začali hledat řešení… A troufám si říci, že jsme ho našli!

Rozjíždíme projekt modulárního bydlení. Útulných 20m2, s klimatizací, koupelnou, kuchyňským koutem a obytnou částí. To vše za přijatelnou cenu a v centru města.

Untitled design

Abych to uvedl na pravou míru, autory tohoto skvělého nápadu, nejsme tak úplně sami. Projekty modulárního bydlení fungují v mnoha zemích Evropy. Na vlastní kůži jsme se jeli inspirovat do Nizozemí, Německa a do Francie.

Zpátky v Brně jsme se potkali s potencionálními nájemníky, starosty městských částí, zastupiteli, architekty a zástupci českých i evropských výrobích firem.

A zjistili jsme, že to má smysl.

Celý projekt je modulární. To znamená, že není trvalý, ale naopak je možné jej podle potřeby přemisťovat. Idea je taková, že budeme využívat brownfields a neobydlené plochy, které nemají plán pro využití či schválení na dalších 5 let. Tyto plochy si pronajmeme, zasadíme tam moduly a vrátíme jim život.

Pro náš prototyp 3 bytových jednotek nyní potřebujeme 3 střechy vedle sebe stojících garáží + 1 garáž pod touto střechou. To vše v centru města. 

V úvahu přicházejí Praha, Brno, Litomyšl, Olomouc, Mladá Boleslav, Mnichov, Salzburg či Vídeň.

moduly

Celý projekt je rozdělen do 3 fází v následujících16 měsících:

  • Prototyp ze tří modulů postavených na garážích v centru města.
  • První projekt o velikosti 40 bytových jednotek.
  • Komplex 400 bytových jednotek.

Kdo nám chybí:

  • Finanční ředitel
  • Bytový developer

Jsme přesvědčeni, že tímto projektem můžeme změnit bytovou situaci nejen v Brně nebo v Praze, ale i v dalších evropských městech. Buďte s námi u toho a pomozte nám vyřešit bytovou krizi.

Pokud se vám projekt líbí nebo chcete být jeho součástí, zavolejte mi na 777 783 475 nebo napište na bouchal@dxfmodule.com. Budu rád za každou radu nebo sdílení.

Petr Bouchal

PS: Za pár let budeme mít chytré moduly obalené solárními panely a s chytrou střechou, která se při dešti rozvine a bude sbírat vodu, takže budeme moci vše postavit na zelené louce a bez sítí. Na to si ale ještě počkáme, pojďme začít hezky od začátku…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *